Algoritma Nedir ?

Bilgi ve pratiğimiz ne düzeyde olursa olsun bir program yazmak için, programın temel yapı taşlarından biri diyebileceğimiz algoritma oluşturulmalıdır.Oluşturduğumuz ...

Java Nedir ,Ne İşe Yarar,Nerelerde Kullanılır ???

Java, Sun Microsystems mühendislerinden 'James Gosling' tarafından geliştirilmeye başlanmıştır.Açık kodlu, nesneye yönelik, zeminden bağımsız, yüksek verimli, çok işlevli, yüksek seviye, ...

NetBeans IDE Kurulumu (Resimli Anlatım)

Java üzerinde çalışma ve geliştirme yapmamız için geniş bir çalışma alanı sağlayan NetBeans IDE'yibilgisayarınıza NetBeans IDE'yi düzenli ve uygun bir şekildeki yüklenmesi için ...

PHP NEDİR NE İŞE YARAR??

1994 yılında Ramus LERDORF tarafından oluşturulmuş bir genellikle wep üzerinde kullanılan bir dildir.PHP açık kaynaklı kod olduğu gibi ücretsiz olarak kullanıma sunulmuştur. Oracle,MysQL vs. gibi ...

NetBeans IDE 'de PHP Kurulumu

Geçen size anlattığım konuda java yı NetBeans IDE üzerinde geliştirebileceğimizi yazmıştım. Şimdi de yine bir NetBeans IDE nimetinden faydalanacağız diğer ...

31 Temmuz 2012 Salı

MySQL Kurulumu



Daha önce sizlere MySQL Nedir, Ne İşe Yarar ?? konusunda MySQL 'den ve faydalarından bahsetmiştik.Bu konumuzda ise MySQL kurulumu ve kurulumda karşınıza çıkabilecek hataları halletmeniz için sizlere yardım edeceğiz.
Öncelikle MySQL in kurulumu  için sizlere 2 link önereceğim.





MySQL 5.1.6
1.https://hotfile.com/dl/165106614/f0180c6/mysql-essential-5.1.62-winx64.rar.html
Windows Essentials (x86) – 35.4M Setup dosyasını indiriniz
2.http://dev.mysql.com/downloads/mysql/5.1.html#win32

Yukarıdaki 2 linkte aynı setup dosyasına aittir.İstediğinizi indirebilirsiniz.Setup Kurulumu Çok kolaydır fakat  setup kurulumu  bittikten sonra sizlere MySQL Konfigürasyon Ayarları kısmını yapmak istermisiniz diye soruyor ondan  sonrası  biraz karışık onuda sizlere MySQL'de Konfigürasyon Ayarları konusunda detaylı bir şekilde anlatacağım dikkatle inceleyiniz.




Algoritma Örnekler 2 (Günlük Hayat)



Daha önce'de söylediğim gibi programlamanın temel'i algoritma dır .Algoritmamızı iyi bir şekilde hazırladıktan sonra hem  programımızı daha kolay bir şekilde hemde daha düzenli  ve hatasız bir şekilde  yaparız.Aşağıdaki  örnekte sizlere günlük hayattan  bizim  çok  bağımızın olduğu çamaşır makinesinin çalışma algoritmasını göstereceğim.
Dikkat İle İnceleyiniz ! ! !



Metinsel Olarak 

  1. Başla 
  2. Kapağı Aç
  3. Makinayı Doldur
  4. Kilo Tartımını Yap Kilo<=5kg ise 
  5. Yıkama Programını ayarla
  6. Yıkama Zamanını Ayarla 
  7. Kapağı Kapat
  8. Kapak Kapalı İse Çalıştır
  9. Çalışıyor İse Kapağı Kilitle
  10. Zaman Bitince Makinayı Durdur
  11. Makina Durmuş İse Kilidi Aç

Akış Diyagramı İle Gösterim


Dikkatle İnceledikten Sonra Sizlerde Bu Örnek Gibi Bİrkaç Uygulama Yapınız.

30 Temmuz 2012 Pazartesi

Java Ders 13 - Continue Komutu (DÖNGÜ DENETİMİ)



Close komutu da bir döngü  denetim komutudur.Ayrıca break  komutuna benzer ama ondan ayıran özelliği  ise close komuu genelde dizi - grup - küme işlemleri   yapılırken kullanılır.Bunu size günlük hayattan bir örnekle açıklamak istiyorum.
Dikkatle inceliyiniz ! ! !




 
Şimdi yukarıdaki meyve sepetini bir  küme veya dizi  olarak  düşünün. Oradan biz döngü  halinde arama yaparak  muz isteyelim ve her muz döngümüze takıldığında Close komutu ile durdurup Muz'u soyup yeme işlemine tabi tutalım ve Close komutu  sayesinde tekrar baştan  döngü  dönmeye başlasın ve yine muz bulursa aynı işlemleri  devam  etsin.Böylelikle Close komutu ile sepetteki  Muzları bulup İşleme tabi tutarak bitirsin.

Şimdi bunu  bir Örnekle İfade edelim Dikkatle İnceleyiniz ! ! ! 

Örnek



/* Aşağıdaki örnekte bir dizi içerisinde
 * vermiş olduğumuz 3 basamaklı 5 sayı içerisinden 
 * continue komutu ile iki basamaklı sayıları bulup üç basamaklı
 * sayıya çevirmeye çalışacağız
 */
package pkgcontinue;
public class Continue {
    public static void main(String[] args) {
//Öncelikle dizimizi float değişkeni ile belirliyoruz
        float [] x={120,20,210,104,32540,90};
int y;
for(y=0; y<=5; y++){
    /*Aşağıda ele alınan sayıyı uyguladığımız
    *işlemle basamak sayısı bakımından ayrıştırmayı
     *yapıyoruz
     */
    if(x[y] / 10 > 10){
        System.out.println(x[y]);
    continue;
}
x[y]=(x[y]*10);
        System.out.println(x[y]);
    }
}
}

Çıktı;


120.0
200.0
210.0
104.0
32540.0
900.0

Karmaşıklığı fazla olan bir örnek uyguladık Biraz Dikkat ile üstesinden gelebilirsiniz . Kendimizi Geliştirmeye Devam Edelim.

Java Ders 12 - Break Komutu (DÖNGÜ DENETİMİ)



Break komutu'nu bir bakıma  döngü denetimi  sınıfına girer.Öncelikle break komutunun amacı ,döngüde istenilen elde edildikten sonra döngüyü durdurma işlemini yapar ve ayrıca döngü  o noktada sonlanır işlemin bitmesi  için döngünün sonu beklenmez.

Şimdi bunu bir örnek ile pekiştilerim.Dikkatle İnceleyiniz ! ! !



Örnek 


/*Aşağıdaki  Örnekte verilen değerin asal olup 
 * olmadığını bulmaya çalışacağız.
 * Biraz karışık bir örnek  olduğu  için 
 * detaylı  bir şekilde anlatacağım
 */
package pkgbreak;

public class Break {

    public static void main(String[] args) {
    /*Öncelikle bizim içingerekli olan değişkenleri 
     *belirleyelim.
     * 1. Asal olup olmayan değer
     * 2. Değeri kendisine kadar  bütün  sayılarla 
     * bölecek değer
     * 3. 1'den başlayan bir sayaç belirleyeceğiz. 
     */
      int x,y=23;
      String  s="Asal";
      for(x=2; x<=y/2; x++){
          if( y % x == 0){
              s="Asal Değil";
              break;
          }
      
      }
        System.out.println(s);
    }}

Çıktı;

Asal



Yeni başlayanlar için biraz zor bir örnek olabilir ama böyle yönteleri beyninizi yorarak öğrendikçe daha zevkli olucağından eminim Kendinizi Geliştirmeye Devam ...

29 Temmuz 2012 Pazar

XAMPP Kurulumu Nasıl Yapılır ? RESİMLİ ANLATIM

XAMPP Kurulumu'nu biz daha önce NetBeans IDE üzerinden Php  çalışabilmek için kurmuştuk ve kurulumu "NetBeans IDE 'de Php Kurulumu" konusundan anlatmıştık.Şimdi  sizlere kurulumu , biraz daha ayrıntılı  bir şekilde anlatacağız.

Sizler için kolay kuruum  paketi   hazıladık kurulumu yaptıktan sonra php ,html gibi programlama dillerinin geliştireceğiniz programlada direk localhost/ 'a aktarımını sağlamak için uygulayacağınız adımlar var onları   indirdiğiniz dosyanın içerisinden bulabilirsiniz. Dikkatli ' ce Okuyup Uygulayınız.

   Kurulum Paketi :           

    https://hotfile.com/dl/162932532/a80d584/Xamp_ve_kurulum_yardm.rar.html

Setup  Kurulumu için Resimleri İnceliyiniz.











XAMPP NEDİR, NE İŞE YARAR ??




XAMPP çok yaygın bir web server kullanım aracıdır. EXTENDED APACHE-MySOL-PHP-PERL Dillerinderinin baş  harfleri  ile ismini oluşturmuştur.Ve bunlar ile çok iyi   bir etkileşim ortamı sunmaktadır.
Örneğin siteniz için yapacağınız denemeleri  /localhost adresi üzerinden deneme yanılma ile düzenleyebilirsiniz.ve ayrıca buradan PhpMyAdmin ve MySQL 'i kullanabilirsiniz.

Xampp İle İlgili Önemli Bilgiler İçin Xampp Öğren Burada Yazı Dizisini Takip Edebilirsiniz.


MySQL Nedir, Ne İşe Yarar ??



MySQL, altı milyondan fazla sistemde yüklü bulunan çoklu iş parçacıklı (multi-threaded), çok kullanıcılı (multi-user), hızlı ve sağlam (robust) bir veritabanı yönetim sistemidir.
UNIX, OS/2 ve Windows platformları için ücretsiz dağıtılmakla birlikte ticari lisans kullanmak isteyenler için de ücretli bir lisans seçeneği de mevcuttur. Linux altında daha hızlı bir performans sergilemektedir. Kaynak kodu açık olan MySQL'in pek çok platform için çalıştırılabilir ikilik kod halindeki indirilebilir sürümleri de mevcuttur. Ayrıca ODBC sürücüleri de bulunduğu için birçok geliştirme platformunda rahatlıkla kullanılabilir.
Geliştiricileri, 500'den fazlası 7 milyon kayıt içeren 10.000 tablodan oluşan kendi veritabanlarını (100 gigabyte civarında veri) MySQL'de tuttuklarını söylüyorlar.
Websunucularında en çok kullanılan veritabanıdır, .asp , .php v.s v.s birçok web programlama dili ile kullanılabilir
MySQL, tuttuğu tablolarla çok kullanıcılı sistemlerde söz konusu olan erişim hakları sorununu başarılı bir şekilde çözmektedir. MySQL'in 4.0 sürümü ile birlikte "transaction" desteği, 4.1 sürümüyle birlikte de alt sorgu desteği eklenmiştir.
Ayrıca "veri tutarlılığını (referential integrity)" sağlama işinin programcıya bırakılması tercih edilmiştir, ancak bu bir dezavantaj olarak görülmeyebilir. Çünkü pek çok veritabanı programcısı VTYS'lerdeki veri tutarlılığı'nın esnek olmayan, zorlayıcı bir özellik olduğunu düşünmektedir.

Bu Wikipedia'dan alınan kısmımız, şimdi  ise sizlere daha kısa ve bir o kadar da net bizim  anlıyacağımız türden bilgiler  vermek  istiyoruz.

MySQL 'i biz niçin kullanırız ; Biz  MySQL 'i veritabanı kaydı yapmak için kullanırız.Örneğin bir web tabanlı kütüphane otomasyon sisteminin kullanıcılarını,kitaplarını vb. ögeleri  kaydetmek için ve bunları kolayca kullanabilmemiz için MySQL 'i kullanırız.

Bir başka bir değişle en temel'e indirgemiş  olursak bir excel  çalışma dosyasını düşünün burada bir apartmanın konut sahiplerinin isimleri bulunan bir tablo oluşturuyorsunuz bu tabloyu MySQL ile çok kolay bir şekilde kullanabiliryorsunuz.

İlk kez okuyanlar için epey bi karışık olabilir ama dikkatlice okuyup  uygulamalar yaparak  (düşe-kalka) öğreneceğiz.

MySQL ile ilgili önemli bilgiler için MySQL Öğren Burada Yazı Dizisini  takip ediniz.

27 Temmuz 2012 Cuma

PHP Ders 11 - DÖNGÜLER I (FOR)



 Aslında php deki for döngüsü java dakine benzerlik gösteririr.Eğer java'da anlamışsanız bu basit gelecek.Şimdi kullanımını verecem.. for(başlangıç;nereye kadar;artış miktarı) sadece php'de gözümüzü kamaştıracak '$' işareti kullanacaz:)

          basit bir örnek yaparak konuyu pekiştirelim,




Örnek 1

1. <!DOCTYPE html>
2. <html>
3.   <head>
4.        <meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=UTF-8">
5.    <title></title>
6. </head>
7. <body>
8. <?php
9.      for($i=1;$i<=5;$i++)
10.           echo   .'<br> ',$i , '.satır ';
11.?>

Çıktı :

1. 1.satır
2. 2.satır
3. 3.satır
4. 4.satır
5. 5.satır

Örnek 2

1. <?php
2. echo "Çarpım Tablosu" , "<br>";
3.     for($i = 1; $i < 11; $i++)
4. {
5.   
6.     echo "1 x ".$i." = ".(1 * $i)."<br> ";
7.     echo "2 x ".$i." = ".(2 * $i)."<br> ";
8.    echo "3 x ".$i." = ".(3 * $i)."<br> ";
9.   echo "4 x ".$i." = ".(4 * $i)."<br> ";
10.    echo "5 x ".$i." = ".(5 * $i)."<br> ";
11.   echo "6 x ".$i." = ".(6 * $i)."<br> ";
12.    echo "7 x ".$i." = ".(7 * $i)."<br> ";
13.   echo "8 x ".$i." = ".(8 * $i)."<br> ";
14.    echo "9 x ".$i." = ".(9 * $i)."<br> ";
15.    echo "10 x ".$i." = ".(10 * $i)." <br>";
16. }
17. ?>

Çıktı:

  1. Çarpım Tablosu
  2. 1 x 1 = 1
  3. 2 x 1 = 2
  4. 3 x 1 = 3
  5. 4 x 1 = 4
  6. 5 x 1 = 5
  7. 6 x 1 = 6
  8. 7 x 1 = 7
  9. 8 x 1 = 8
  10. 9 x 1 = 9
  11. 10 x 1 = 10
  12. 1 x 2 = 2
  13. 2 x 2 = 4
  14. 3 x 2 = 6
  15. 4 x 2 = 8
  16. 5 x 2 = 10
  17. 6 x 2 = 12
  18. 7 x 2 = 14
  19. 8 x 2 = 16
  20. 9 x 2 = 18
  21. 10 x 2 = 20
  22. 1 x 3 = 3
  23. 2 x 3 = 6
  24. 3 x 3 = 9
  25. 4 x 3 = 12
  26. 5 x 3 = 15
  27. 6 x 3 = 18
  28. 7 x 3 = 21
  29. 8 x 3 = 24
  30. 9 x 3 = 27
  31. 10 x 3 = 30
  32. 1 x 4 = 4
  33. 2 x 4 = 8
  34. 3 x 4 = 12
  35. 4 x 4 = 16
  36. 5 x 4 = 20
  37. 6 x 4 = 24
  38. 7 x 4 = 28
  39. 8 x 4 = 32
  40. 9 x 4 = 36
  41. 10 x 4 = 40
  42. 1 x 5 = 5
  43. 2 x 5 = 10
  44. 3 x 5 = 15
  45. 4 x 5 = 20
  46. 5 x 5 = 25
  47. 6 x 5 = 30
  48. 7 x 5 = 35
  49. 8 x 5 = 40
  50. 9 x 5 = 45
  51. 10 x 5 = 50
  52. 1 x 6 = 6
  53. 2 x 6 = 12
  54. 3 x 6 = 18
  55. 4 x 6 = 24
  56. 5 x 6 = 30
  57. 6 x 6 = 36
  58. 7 x 6 = 42
  59. 8 x 6 = 48
  60. 9 x 6 = 54
  61. 10 x 6 = 60
  62. 1 x 7 = 7
  63. 2 x 7 = 14
  64. 3 x 7 = 21
  65. 4 x 7 = 28
  66. 5 x 7 = 35
  67. 6 x 7 = 42
  68. 7 x 7 = 49
  69. 8 x 7 = 56
  70. 9 x 7 = 63
  71. 10 x 7 = 70
  72. 1 x 8 = 8
  73. 2 x 8 = 16
  74. 3 x 8 = 24
  75. 4 x 8 = 32
  76. 5 x 8 = 40
  77. 6 x 8 = 48
  78. 7 x 8 = 56
  79. 8 x 8 = 64
  80. 9 x 8 = 72
  81. 10 x 8 = 80
  82. 1 x 9 = 9
  83. 2 x 9 = 18
  84. 3 x 9 = 27
  85. 4 x 9 = 36
  86. 5 x 9 = 45
  87. 6 x 9 = 54
  88. 7 x 9 = 63
  89. 8 x 9 = 72
  90. 9 x 9 = 81
  91. 10 x 9 = 90
  92. 1 x 10 = 10
  93. 2 x 10 = 20
  94. 3 x 10 = 30
  95. 4 x 10 = 40
  96. 5 x 10 = 50
  97. 6 x 10 = 60
  98. 7 x 10 = 70
  99. 8 x 10 = 80
  100. 9 x 10 = 90
  101. 10 x 10 = 100

   Biraz uzun çıktı oldu ama hayırlısı:) Sıra sizde javada ki örnekleri php'ye çevirebilirsiniz.Hadi kodlama güzünüzü göstermenin tam sırası :)




Php Ders 10 - Switch Case



Php de Switch Case konusunu  anlatırken dikketleri  bin önceki konuda anlatıığım if / else konusuna çekmek istiyorum .İf / Else konusunda  eğer şart sağlanırsa ilk işlem sağlanmassa else de sağlanan işlemler kabul  edilirdi.Switch Case de ise belirlenen sartlardan hangisi sağlıyorsa aralarından onu alıp  seçiyoruz.  Şimdi  ben bunu size bir bilgilendirme örneği  ile göstermek istiyorum.

Dikkatle İnceleyiniz ! ! !


Bilgilendirme Örneği 

  1. // Öncelikle değişkenimizi belirliyoruz.
  2.  $X-değişkeni
  3. // Switch komutune yerleştiriyoruz.
  4.   switch ($X)
  5.  {
  6.   case 1.Şart:
  7. // 1.şart sağlanırsa aktif kodlar
  8.    case 0: echo ""; 
  9. //kodu break; komutuyla kapatıyoruz.
  10.   break;
  11. case 2.Şart:
  12. // 2.şart sağlanırsa aktif kodlar
  13.    break;
  14. /*Yukarıdaki şartlardan hiçbiri çalışmaz ise default komutu devreye girer
  15. *ve o çalışır
  16. */
  17. default:
  18.  
  19. }
Örnek 1

Aşağıdaki örnekte haftanın yedi günü arasından değişkenimiz hangi  şarta uygunsa o şartı   yazdıralım
  1.  <body>
  2.     <?php
  3.     $gün=2;
  4.     switch ($gün){
  5.         case 1: echo "Pazartesi"; break;
  6.         case 2: echo "Salı"; break;
  7.         case 3: echo  "Çarşamba"; break;
  8.         case 4: echo "Perşembe"; break;
  9.         case 5: echo "Cuma"; break;
  10.         case 6: echo "Cumartesi"; break;
  11.         case 7: echo "Pazar"; break;
  12. default : echo "Hafta 7 gündür. 1-7 arası sayı giriniz"; break;
  13.     }
  14.     ?>
  15. </body>
Çıktı:
  1. Salı


Bu konuyu değişik  örnekler üzerinde uygulayıp  kendinizi geliştirin.

Java Örnek 4 - Döngüler




Döngüler konusunu anlattıktan  sonra sizlerle birkaç örnek yapalım. Aşağıdaki örnekleri  Dikkatlice İnceleyiniz.







Örnek 1


package whileörn;
public class Whileörn {
    public static void main(String[] args) {
int x=0, y=0;
for(x=2; x<=8; x++){
    y++;
   
}
        System.out.println("Döngü "+y+" Çalışmştır");
        System.out.println("Döngü değeri "+x+" ya gelince sonlanmıştır");
}
    }

Çıktı;

Döngü 7 Çalışmştır
Döngü değeri 9 ya gelince sonlanmıştır


Örnek 2

/*Bu Örneğimizde şartlı döngünü  şartını 
 * bizim tarafından sonlandırmayı göstereceğiz.
 */
package whileörn;
public class Whileörn {
    public static void main(String[] args) {
int x=0, y=0,toplam=0;
while (y==0){
    x++;
    toplam=toplam+x;
    if(x==4)
    {
        y=2;      
    }}
    System.out.println("Toplam: "+toplam);
}
    }
}

Çıktı;

Toplam: 10

Örnek 3

/*Bu Örneğimizde sondan belirlenen 
 * şartlı döngünü  şartını 
 * bizim tarafından sonlandırmayı göstereceğiz.
 */
package whileörn;
public class Whileörn {
    public static void main(String[] args) {
int x=0, y=0,toplam=0;
do{
    x++;
    toplam=toplam+x; 
    if(x==4)
    {
        y=2;      
    }
} while(y==0);
    
    System.out.println("Toplam: "+toplam);
}
}

Çıktı;

Toplam: 10


26 Temmuz 2012 Perşembe

Java Ders 11 - Döngüler III (Do WHİLE)



Döngülerin III. ve son bölümüne  geldik.Do While döngüsü de While döngüsü gibi  şartlı  döngüdür. Ondan farkı ise While döngüsünde  şart Başta belirlenirken burada şart sonda belirlenir. Şimdi bir bilgilendirme örneği ile açıklayayım.

Dikkatle inceleyiniz !!!




Bilgilendirme Örneği


//öncelikle integer değerimizi beliriliyoruz
int x=?;

//do komutu altınta değerimizin artış
değerini yazıp cıktıya gönderiyoruz.
do{
x++
//ekrana çıktı  komutunu +x'e
 yönlendiriyoruz
System.out.println(x);
}
//sonra döngünün nerede sonlanacağını yazıyoruz.
while (x

Örnek 1


package dowhile;

public class Dowhile {
    public static void main(String[] args) {
 int x=4;
 do{
 x++;
  System.out.println(x);
 }
 while (x<8);
 System.out.println("Değer 8 e ulasştığından döngü sona ermiştir.");
    }
}

Çıktı;
5
6
7
8
Değer 8 e ulasştığından döngü sona ermiştir.

Lütfen öğrendiğiniz bilgiler ile pratikler yapıp kendinizi geliştiriniz.

Java Ders 10 - DÖNGÜLER II ( WHİLE )



Bir önceki dersimizde döngüler konusuna başlamıştık şimdi  ise döngüler konusunun şartlı döngülerinden olan while konusu'nu anlatacağız. While döngüsü  baştan şartı belli olan bir döngü biçimidir.Ve Şart sağlanana kadar devam eder ve şart sağlandıktan sonra veya programcı  tarafından bozulduğunda duran döngü  biçimidir şimdi  size  bilgilendirme örneği  ile açıklayayım.
Dikkatle İnceleyiniz !



    Bilgilendirme Örneği

//öncelikle integer değerimizi beliriliyoruz
int x=?;
//sonra döngünün nerede sonlanacağını yazıyoruz.
while (x<?){
//Integer  değerimizin nasıl  bir artışla döngü
içinde olduğunuz yazıyoruz.
x++;
//Hepsi bukadar sonra ekrana çıktı  komutunu +x'e
 yönlendiriyoruz
System.out.println(x);
}

    Örnek 1

package pkgwhile;
public class While {
    public static void main(String[] args) {
   int x=4;
   while(x<8)
   x++;
 System.out.println(x);
}
 System.out.println("Değer 8 e ulasştığından döngü sona ermiştir.");
        }
    }
Çıktı;
5
6
7
8
Değer 8 e ulasştığından döngü sona ermiştir.
Lütfen öğrendiğiniz bilgiler ile pratikler yapıp kendinizi geliştiriniz.

Php Ders 9 - İf / Else (Eğer / Değilse) Kullanımı




Programlama dili  hakkından biraz bilginiz var ise if/else konusu nun diller arasında pek farklılığı olmadığını görürsünüz açıkca söylemek gerekirse konuştuğumuz dil ile de pek  bir farkı yoktur.Nasıl mı ? Hemen  göstereyim;

Dikkatle İnceleyiniz !



  Bilgilendirme Örneği ;

1. if(1.Şart){/*Eğer*/
2.    /* Eğer 1.şart sağlanırsa çalışacak kodlar*/
3. }
4. else if(2.Şart){/*Sağlanmaz ise*/
5.    /* Eğer 2.şart sağlanırsa çalışacak kodlar*/
6. }
7. else if(3.şart){/*Sağlanmaz ise */
8.    /* Eğer 3.şart sağlanırsa çalışacak kodlar */
9. }
10.
11. else{ /*sağlanmaz ise*/
12.   /* Şartların hiçbiri sağlanmaz ise çalışacak kodlar */
13. }
 
Şimdi  Bunları Pekiştirmek için bir örnek yapalım.
 
Örnek 1 
 
1. <?php
2.   $Kullanici_Adi="ogrenburada";
3.   $Şifre ="phpogren";
4.  if($Kullanici_Adi=="ogrenburada" and $Şifre=="phpogrek" )
5.         print "Giriş Başarılı" ;
6.  else
7.         print "Kullanıcı adı veya Şifreniz Hatalı";
8.        
9. ?>
 
Çıktı:
 
1.
2. Kullanıcı adı veya Şifreniz Hatalı 
3.
 
Örnek 2
 
1. <?php
2.     $sayi1=42;
3.     if ($sayi1%2==0)
4.         print "çift sayidir";
5.     else
6.         print "tek sayidir";    
7. 
8. ?>
 
Çıktı:
 
1.
2. Çift Sayıdır.
3.
 
 

NetBeans IDE TÜRKÇE Karakter sorunu



NetBeans IDE'yi kurduktan sonra karşılaşacağımız sorunlardan biri de Türkçe karakter sorunu oluyor.Anlatacaklarımı  dikkatlice inceledikten  sonra uygulayınız.







Dikkatlice İnceledikten Sonra Uygulayınız !!

1 - Öncelikle NetBeans IDE yi  kurduğumuz klasörü bulunuz.
  Örn (C yada D:\Program Files\NetBeans 7.1.2) gibi  bir klasöre kurulmuştur.
2 - Klasöre girdikten sonra "etc" isimli klasörü bulup  içine giriniz.
3 - Bu  klasörün  içine girdikten sonra orada "netbeans.conf" adlı dosyayı not defteri ile açınız.
4 - Açtıktan sonra Ctrl + F ile ("netbeans_default_options=") kelimeyi  yazıp  bulunuz.
5 - Kelimeyi  bulduktan  sonra " - tırnak işaretin den  hemen sonra "-J-Dfile.encoding=UTF-8" kelimesini yapıştırıp kaydedin ve programı  daha sonra tekrar başlatın.

Hepsi Bu kadar şimdi artık NetBeans IDE ile çalışmak daha keyifli  bir hal alır sizin için.

22 Temmuz 2012 Pazar

JAVA DERS 9 - DÖNGÜLER I (For Döngüsü)


Bugünkü konumuz döngülerin bir tanesi olan for döngüsü öncelikle adından da anlaşılacağı gibi döngü yapımlarında işimize yarıyor.Size nasıl kullanıldığını hangi özellikleri barındığından bahsedecez..
    Kullanımı göseterelim:
for(başlangıç degeri; nereye kadar sürdüreleceği;artış miktarı)
 {
      İfadeler 
 }
  



  
Örnek 1 
          public class JavaOrnek {

    public static void main(String[] args) {

            for(int i=1; i<=5;i++){

            System.out.println("Javay'la mutlu mesut günler:)");

        }

        

                }

      }        

Çıktı:


Javay'la mutlu mesut günler:)

Javay'la mutlu mesut günler:)

Javay'la mutlu mesut günler:)

Javay'la mutlu mesut günler:)

Javay'la mutlu mesut günler:) 





Örnek 2
  public class JavaOrnek2 {

    public static void main(String[] args) {

int i,toplam=0; 

for(i=1;i<=20;i+=2){    
/* i++ anlamı ikişer ikişer artırır siz ne kadar 
*artırmak isterseniz yazabilirsiniz
*/

;
toplam=toplam+i;

}

System.out.println(toplam); 

}

}



Çıktı:

100

   haydi bakalım java gençliği birçok örnekle pekiştirme zamanı durma sen de takıl:) Biraz  ulusa sesleniş gibi oldu ama hadi bakalım olsun görüşmek üzere:)




21 Temmuz 2012 Cumartesi

Java Ders 8 - Switch Case II



Switch Case konusunu anlattıktan sonra birkaç  detay ve uyarılar verip bir de örnekle  pekiştirelim.Switch Case yapısının özellikleri  nelerdir hemen ben size onları anlatayım.
1 - Sadece Char tipi  tam sayılar  için kullanılabilir.
2 - Aralık belirlenmeden kullanılır
3 - Break  ve  Default  komutları gibi kullanımlarda hata  ihtimali oldukça yüksektir.


Break ve Default komutları demişken sizlere kısaca bunları açıklayayım.
Break komutu ; hemcinslerin alt alta yazıldıktan sonra başka cinse geçerken son  basamakta durdurulmasını  sağlayan komuttur.
Default komutu ise verilen elemanların dışında başka  bir eleman isteniyorsa işte o zaman  default komutu  işe girer ve o çalışır .

Şimdi  Aşağıda ki örnek ile bunları iyice pekiştirelim .

/* switch case ile yapacağımız 
 * Bu örneğimizde belirli harflere belirlediğimiz 
 * malzemelerin harf karşılığıyla kendilerine kdv 
 * oranlarını bulacağız
 */
package swichcase2;
/*Tekel Ürünleri=T
 * Ekmek = E
 * Gıda = G
 * Otel giderleri = O
 * Yakıt gideri = Y
 * Nakliye = N
 * Bu şekilde yapmamızın nedeni switch case yapılarında 
 * sadece Char tipi Tek harf yada tam sayı kullanımı olduğundan 
 * dolayıdır.
 */
 
public class Swichcase2 {

    public static void main(String[] args) {
      char malzeme='N';
      byte kdv;
      switch (malzeme){
          case 'T': kdv=0; break;
          case 'E': kdv=1; break;
          case 'G': 
          case 'O': kdv=8; break;
          case 'Y': 
          case 'N': kdv=18; break;
          default : kdv=25;
      }
              System.out.println("Kdv = %"+kdv);
      }
    }

Çıktı:

Kdv = % 18

20 Temmuz 2012 Cuma

Java Ders 7 - Switch Case Yapısı



Switch Case yapısı  If /Else yapısına benzer ama biraz farkı vardır.Genelde switch case yapısını biz birbirinden bağımsız değerler veya işlemler arasından istediğimiz değer veya işlemi  çekmek için kullanırız.Bir bakıma dizi ye de benziyo diyebiliriz.
Örneğin Merkez Kütüphanesinde 21231 no'lu kitabı seçmek gibi.






/*Aşağıdaki örnekte sizlere verilen bir 
 *10 günlük kampın kaçıncı gün hangi güne denk gelir 
 * onu  bulmaya çalışalım.
  */
package switchcase;

public class Switchcase {

    public static void main(String[] args) {
//değişkenimizi byte olarak  belirledik ve 4'ü çağırdık    
        byte x= 4;
//önce swich değerini değişkene atadık
//Ve değerleri karşılıkları  ile ayarlamaları  yazdık.
        switch(x){
         case 1:System.out.println("Pazartesi");break;
         case 2:System.out.println("Salı");break;
         case 3:System.out.println("Çarşamba");break;
         case 4:System.out.println("Perşembe");break;
         case 5:System.out.println("Cuma");break;
         case 6:System.out.println("Cumartesi");break;
         case 7:System.out.println("Pazar");break;
         case 8:System.out.println("Pazartesi");break;
         case 9:System.out.println("Salı");break;
         case 10:System.out.println("Çarşamda");break; 
         default: System.out.println("Kamp 10 gün hocam");
             
     }
    }
}

Çıktı:

Perşembe
Sizde Bu örneği geliştiriniz ve farklı uygulamalar yapınız.

19 Temmuz 2012 Perşembe

Java Örnek 3 - İf / Else Yapıları




İf  Else yapısını  anlattıktan sonra gelişim  süreci  açısından yeni örnekler çözmek adına sizlere birkaç örnek göstermek istiyorum.Örnekler adına konuşmak gerekirse;
Örnek 1 de - Not ortalaması 
Örnek 2 de - Birleşmiş  Şartlı ifade örneği vereceğim .Örnekler hakkında hen örneğin başında ki detayları dikkatlice okuyunuz.



  Örnek - 1
/*Aşağıdaki örnekte bir öğrencinin aldığı not'un 
 * babasına göre değerlendirme aralıları ile 
 * değerlendirilmesini göstermeye çalışacağız.
 */
package ıfelseorn;

public class Ifelseorn {

    public static void main(String[] args) {
      int a = 45;
/*İnteger ı belirledikten sonra değer 
 *aralıklarının karşılıklarını yazalım
 */      
     if(a>=100){
            System.out.println("Ya bak çalışırsan olur");}
   else if(a>=80){
            System.out.println("Niye daha iyi değil");}
   else if(a>=60){
            System.out.println("Daha çok çalış Evladım.");}
   else if(a>=45){
            System.out.println("Yine zorla mı kurtardın");}
   else if(a>=10){
            System.out.println("Ohoo... 50 den Aşağı not'mu olur");}
}}

Çıktı;

Yine zorla mı kurtardın

  Örnek - 2
/*Aşağıdaki örnekte bir öğrencinin aldığı not'un 
 * babasına göre değerlendirme aralıları ile 
 * ama bu kez yukardaki  örneğin Birleşmiş(bağdaşlaşmış) halini yapacağız.
 */
package ıfelseorn;

public class Ifelseorn {

    public static void main(String[] args) {
      int a = 85;
/*İnteger ı belirledikten sonra değer 
 *aralıklarının karşılıklarını yazalım
 */      
     if(a>=80 && a<=100){
            System.out.println("Ya bak çalışırsan olur :D");}
   else if(a>=50 && a<=80){
            System.out.println("Niye daha iyi değil");}
   else if(a>=45 && a<=60){
            System.out.println("Yine zorla mı kurtardın");}
   else if(a>=10 && a<=40){
            System.out.println("Ohoo... 50 den Aşağı not'mu olur");}
}}

Çıktı;

Ya bak çalışırsan olur :D

Java Ders 6 - İf / Else Yapısı



Bir önceki konumuzda sizlere "if (eğer)" konusunu anlatmıştık şimdi ise sizlere if/else yapısını  anlatacağız.İf / Else konusuda günlük hayattan bir örnek verelim;
"Eğer
Ödevini yaparsan sana çikolata alarım 
ama 
Ödevini yapmaz isen hiçbirşey almam"
şimdi bunu java programlama dili ile gösterelim.



/*Aşağıdaki  örnekte integer değerimiz eğer 2'ye
 * bölündüğünde sonuç "0" ise
 *  
 * "çift sayı" çıktısı
 * sonuç "0" değilse
 * "tek sayı" çıktısını almayı yapamaya çalısacağız.
 */
package if.else;

public class IfElse {

    public static void main(String[] args) {
//Yine öncelikle Değişkenimiz  belirliyoruz.
        double a=125;
        if (a%2 == 0)
            System.out.println("Çift Sayı");
        else
            System.out.println ("Tek sayı");
           
    }
}

Çıktı

Tek sayı

Java Ders 5 - İf (Eğer) Yapısı



Javada "İf (Eğer)" yapısı  bizlere günlük hayattan çok  sıkça karşılaşılan bir yapıdır. Türkçeden de bildiğimiz gibi bunlar şart ifadeleridir.Örnek vermek gerekirse;"Ders çalışırsan basket oynayabilirsin" gibi yapıları  programlama dilinde göreceğiz.Şimdi sizlere aşağıdaki örnekle anlatmaya çalışacağım. 
Dikkatle İnceleyiniz !





/*Şimdi Öncelikle ben aşağıda 190 sayısı eğer 
 *2 basamaklı sayı değilse onu nasıl  2 basamaklı
 *hale getiririz onun kodlarını oluşturacağım
*/

package if;


public class İf {

   
    public static void main(String[] args) {
//Değişken (double) değerlerimizi belirliyoruz
        int x = 190 , ikibasamaklısayı;
    
/*Burada yapmak istediğimiz şey in öncelikle 
*kafamızda yada bir kağıda algoritmasını oluşturmalıyız.
*/
        ikibasamaklısayı=x;
        if(x/10 >= 10)
            ikibasamaklısayı = x / 10;
        System.out.println(ikibasamaklısayı);
            
            }
}


Çıktı:

19

Java Örnek 2 - Sözel Değişkenler




Sözel  değişkenlerde Sayısal  değişkenler gibi  pek fazla zor  olmayan bir konudur.Aşağıdaki örneği;  Dikkatli İnceleyiniz.








/*String ve Char GİBİ  SÖZEL DEĞİŞKENLERİ NASIL KULLANIRIZ
/*Hatırlatma:
/*STRİNG =BİRDEN FAZLA SÖZEL  KARAKTERİ KAPSAR.
/*CHAR   =SADECE TEK BİR TANE SÖZEL  KARAKTERİ KAPSAR.
 
package java4.string.pkgchar.sözel.değişkenler;

public class Java4StringCharSözelDeğişkenler {

    public static void main(String[] args) {
        String isim,soyisim,erkek,bayan;
        char k;  
        isim="ada";
        soyisim="dağ";
        System.out.println(isim+" "+soyisim);
        //System.out.println(k);
        
    }
} 
 
Çıktı;
ada dağ 

Java Örnek 1 - Sayısal Değişkenler




Sizlere konu anlatımında Sayısal Değişkenleri anlatmıştık şimdi Sayısal değişkenlerle basit bir uygulama yapalım.








//Bslıca ınt double float long değişkenler olmak  üzere bir 
çok değişken bulunmaktadır.
//Aşağıda ki  örnekte  sizlere karaşık  bir uygulama 
sunacağım dikkatle inceleyiniz
package sayisaldegiskenler;

public class sayisaldegiskenler {

 
    public static void main(String[] args) {
       int a;    
       double b;
       long c;
       float d;
       //olmak üzere 4 değişken tanımladım bunlarla 
       alıştırmalar yapalım.
       a=2+5865845;
       b=2.25+2.5484;
       c=25457884*556548;
       d=-5*658885;
       
        System.out.println(a);
        System.out.println(b);
        System.out.println(c);
        System.out.println(d);
        
    }
}
Çıktı;

a = 5865847

b = 4.7984

c = -562685072

d = -3294425.0

18 Temmuz 2012 Çarşamba

Java Ders 4 - Operatörler II



Java'yı öğrenmemiz için bize katkı  sağlayacak konulardan biri de Operatörler konusudur demiştik.Şimdi de sizlere diğer 2 operatör tablolarını göstereceğim.Lütfen Dikkatle İnceleyiniz.






                                                  3 -   ATAMA OPERATÖRLERİ

 

                                                  4 -  MANTIKSAL OPERATÖRLER


Ve böylece OPERATÖRLER konusunu bitirmiş  bulunuyoruz.Lütfen  Java dilinde bunları uygularyarak kendinizi geliştiriniz.

Java Ders 3 - Operatörler I


Java'yı öğrenmemiz için bize katkı  sağlayacak konulardan biri de Operatörler konusudur.Çünkü hemen hemen her uygulama geliştirme sırasında operatörleri kullanırız.Nasıl matematikte  işlem yapmamız için gereken + , - , / ... gibi operatörlerin ne işe yaradığını bilmemiz gerekiyorsa programlama dillerinde de aynı şekilde bilmemiz gerekiyor.Anlatıma gelirsek  ben  size 2'şer şekilde göstereceğim. ilk 2 operatör  tablosunu dikkatle  inceleyiniz.



                                            1 -  ARİTMETİKSEL OPERATÖRLER

                                                       2 -   BİT OPERATÖRLERİ
  

Java Ders 2 - Değişken Tipleri



Sizlere bu konuda değişkenleri açıklayacağız . Öncelikle javada belirli  değişken tipleri  vardır. Bunlar ; Sayısal değişkenler , Sözel değişkenler ve mantıksal  değişkenler olmak üzere 3 tane dir.Aşağıda sizlere bu değişkenleri  tablo ile  açıklayacağız. Dikkatle İnceleyiniz.








                                                           SAYISAL DEĞİŞKENLER                                                          

                                               SÖZEL - MANTIKSAL DEĞİŞKENLER                                              

17 Temmuz 2012 Salı

Php Ders 9 - Çok Boyutlu Diziler

Geçen ders dizileri görmüştük.Şimdi hepinizin aklına gelmiştir peki birden fazla değişken varsa ne yapacağız.Bunu sormakta haklısınız genelde de birçok boyutlu dizi karşımıza çıkar.Örnek olarak yine size Türkiye Şehirler Haritası örneğini vereceğim Neyse fazla uzatmadan sade de gel diye duyuyorum sanki: Bu Sefer haritada bölgelere göre şehirlerin listesini çıkaracak bir program lazım tabi bu da dizilerle oluyor,aslında hayatımızın bir bölümü diziler.Şimdi 2 örnekle size çok boyutlu dizileri anlatmaya  başlayalım.


Öncelikle oluşturacağımız dizimizi tablo  üzerinde gösterelim.
                                                            Türkiye Şehirler Haritası

MARMARA BÖLGESİ                 DOĞU ANADOLU BÖLGESİ             AKDENİZ BÖLGESİ 

       1 - İstanbul                                           1 - Erzurum                                       1 - Antalya
       2 - Kocaeli                                            2 - Muş                                             2 - Adana
       3 - Sakarya                                          3 - Erzincan                                       3 - Osmaniye                                                            
Örnek 1                                                                                                                                                     

1. <?php
2. $otel["Marmara Bölgesi"]["1"]="İstanbul";
3. $otel["Marmara Bölgesi"]["2"]="Kocaeli";
4. $otel["Marmara Bölgesi"]["2"]="Sakarya";
5.
6. $otel["Doğu Anadolu Bölgesi"]["1"]="Erzurum";
7. $otel["Doğu Anadolu Bölgesi"]["2"]="Muş";
8. $otel["Doğu Anadolu Bölgesi"]["3"]="Erzincan"; 
9. 
10. $otel["Akdeniz Bölgesi"]["1"]="Antalya";
11. $otel["Akdeniz Bölgesi"]["2"]="Adana";
12. $otel["Akdeniz Bölgesi"]["3"]="Osmaniye";
13. 
14. echo $Türkiye Şehirler Haritası["Marmara Bölgesi"]["Kocaeli"];  
15. // ekrana Kocaeli yazdırır
16. ?>

Yukarıdaki  örnek biraz uzun yapılmış hali şimdi de daha kısa yönden yapmayı öğreteceğiz bu'da array komutuyla olanı...

Örnek 2

1. <?php
2. $Türkiye Şehirler Haritası=array(
3.  "Marmara Bölgesi"=>array("1"=>"İstanbul","2"=>"Kocaeli","3"=>"Sakarya"), 
4. "Doğu Anadolu Bölgesi"=>array("1"=>"Erzurum","2"=>"Muş","3"=>"Erzincan"),
5.  "Akdeniz Bölgesi"=>array("1"=>"Antalya","2"=>"Adana","3"=>"Osmaniye")
6. );
7.
8. echo $Türkiye Şehirler Haritası ["Marmara Bölgesi"]["2"]; // ekrana Kocaeli yazdırır
9. ?>

Dizilerden sonra Çok Boyutlu Dizileride örneklerle Anlatmaya çalıştık .Not:Lütfen uygulamalı örnekler yapınız.

  







14 Temmuz 2012 Cumartesi

Php Ders 8 - Diziler (Array)



Php' de diziler genelde diziler denildiğinde hemen herkes'i bir korku kaplar ama diziler mantığını kavradıktan  sonra öylede zor bir konu değildir.Gelelim dizilerin nerelerde kullanılacağı ve nerelerde karşımıza çıkacağı konusuna; diziler karşınıza hemen her yerde çıkabilir sizlere detaylı  bir şekilde aşağıda örnek veriyoruz.Lütfen Dikkatli Bir Şekilde Okuyunuz.





Bizim bir oyun tanıtım sitemiz var bu  oyun sitesinde çok fazla tane oyun  tanıtılmış  şu  ana  kadar.
bu sitedeki  tanıtılan oyunlar bir dizi  oluşturur sizlere ve bu oyunlar ilk  günden bu güne  kadar sıralanır.
Site adı =MegaLeon Oyun  Sitesi
Tanıtılan Oyunlar Değişkenimiz= $Tanıtılan Oyunlar

Bu değişkenle değişik şekillerde dizimizi  gösterebiliriz.
      Şekil - 1                                                                                                                                               
$Tanıtılan Oyunlar = ("A Oyun","B Oyun","C Oyun","D Oyun" ...)

      Şekil - 2                                                                                                                                               
$Tanıtılan  Oyunlar [0]=("A Oyun")
$Tanıtılan  Oyunlar [1]=("B Oyun")
$Tanıtılan  Oyunlar [2]=("C Oyun")
$Tanıtılan  Oyunlar [3]=("D Oyun")

Örnek -1 Diziden bir Oyun'u çekelim şimdi;                                                                                          

1. <?php
2.    $Tanıtılan Oyunlar = Array ("A Oyun","B Oyun","C Oyun","D Oyun" ...)
3.       print $Tanıtılan Oyunlar [3]
4. ?>

Örnek - 2  Diziye yeni  bir oyun ekleyelim ;                                                                                           

1.//Eğer dizimizin sırasını biliyorsak  diziye ;
2.            $Tanıtılan Oyunlar [4] = "E Oyun" diye ekliyebiliriz.
3.//Dizimizin sırasını bilmiyorsak;
4.           $Tanıtılan  Oyunlar [] = "E Oyun" diye ekleyip  dizinin kaldığı yere otomatik  kayıt yaptırabiliriz.
 


s




13 Temmuz 2012 Cuma

Php Ders 7 - İf (Eğer) Kullanımı

Php de İf kullanımı ; Aslında php de  if internet  sitelerinden kullanılan bir özelliktir  ve elbette  sizin karşınıza  kesin bir örnek çıkmıştır o örnek ne diyecek  olursanız bir siteye yada bir e-mail  e üye olurken form dolumu yaptırılır oralarda if  kullanımı  epey yaygındır. Mesela ; üye formunda kullanıcı ismini boş bırakırsanız size direk  "Lütfen Bir Kullanıcı Adı Giriniz" diye uyarı  verir.İşte bu  uyarılar "İf" ile yapılır Gelin  hemen bunu  örnekleştirelim.



 Örnek :

1. <?php
2.   İf ($Kullanıcı İsmi=="")
3.  {
4.     print "Lütfen Bir kullanıcı Adı Giriniz"; // Gibi  Uyarı  Verir
5. ?>


Bir form  kullanımında böyle olduğu gibi if kullanımı programlamanın bir çok yerinde de kullanır.Lütfen sizde hemen kendi örnekleriniz ile uygulamalar yapınız.

Php Ders 6 - Değişken Aktarma Nasıl Yapılır

Değişkenleri bir önceki  konumuzda detaylı bir şekilde anlatmaya çalıştık şimdi  ise o değişkenler üzerinde aktarım  ve değişim nasıl  yapabiliri. Önceki konuda değişkenimizi Türkiye Şehirler Haritası olarak koymuştuk ,Şimdi  bir yeni  harita oluşturup  ikisi  arasında birbirlerine aktarım yapalım.





$Türkiye Şehirler Haritası = Türkiyedeki  şehirler'e sahip  ama biz o şehirler arasına İtalyadan  şehirler katmak  istiyoruz ve eski  şehirlerimizinde yerinde kalmasını  istiyoruz nasıl  yapabiliriz ,Bir Bakalım;

$İtalya Şehirler Haritası=Roma,Milano,Genoa ...(İtalya Şehirleriniz kapsamaktadır) 
$İtalya Şehirler Haritası=$Türkiye Şehirler Haritası

Açıklama ; Yukarıdaki  örnekte biz İtalya ile Türkiye yi  eşitlemedik ama İtalyadaki  şehirleri Türkiyedeki şehirlere ekledik Ayrıca İtalyada da bir eksiklik olmuyor.Lütfen Dikkatli İnceleyiniz.


Php Ders 5 - Değişkenler

Php 'de değişkenler. Evet geldik her şeyin olduğu gibi php'ninde en  çok işimize  yarıyacak konusuna çünkü; hemen  herşeyin  içinde kullanacağız değişkenleri.
Öncelikle değişken nedir ? sorusunu açıklamak gerekirse sizlere genel  ve  temel terimleri üzerinden örnekler  vermek  istiyorum.





 Hayattan Örnek :
Türkiye şehirler haritasında İstanbul,Ankara,Sivas,Erzurum,Hakkari,Siirt şehirleri bulunmaktadır. Adı üstünde olduğu  gibi bunların hepsi bir şehirdir.
Temel birşekilde Bunların beraber bulunduğu haritaya Erzurum'un  bulunduğu haritamı  demeliyiz yoksa,
Genel bir şekilde Türkiye  Şehirler haritasımı demeliyiz.
 
                                                         Türkiye Şehirler Haritası

 Php dünyasından Örnek :


Hayattan  verdiğim örneği  anladıysak şimdi  gelin  bunu  ko dünyası  olarak  açalım.

Türkiye Şehirler Haritası = $Erzurum
Türkiye Şehirler Haritası = $Sivas
Türkiye Şehirler Haritası = $Ankara, $Siirt, $İstanbul

Yani  anlıyacağınız aynı sınıflandırma  içine sokabileceğim nesne veya varlıkları ortak  sınıf adı  ile değişken olarak  kullanabiliriz.

Not: Sizde bu örneğe bağlı  kalmadan değişken oluşurup , uygulama olarak  kendinizi geliştirin.




Php Ders 4 - Fonsiyon Değiştirme

Bazen öyle konular vardır ki hayatımızda içindeki bir bilgiyi öğrenmek için başka  bir şeylere ihtiyacımızın olması gerekmez. Buda işte öyle bir şey, Php'de işinize yarar ama bunu  bilmek içinde o kadar da temel  bilginizin olması  gerekmez.

Aşağıda verdiğim örnekte de sizlere fonksiyon ile yaptığımız şeyleri  kendi  fonksiyonlarınızla yapmayı  göstereceğim kısacası  örneğin "echo=print" gibi  fonksiyon isimlerini "ahmet" adıyla uygulayabileceksiniz.


  Örnek 

1. //Fonksiyon Değiştirme
2.     function  yaz($kelime)
3. {
4.     print $kelime;
5. }
6.//Burada "print" fonksiyonun komutunu artık "yaz" a çevirdik.

Sizlerde bu  şekilde diğer fonksiyonları  kendi istediğiniz isimlere çevirebilirsiniz örneğin:Php'yi Türkçeleştirebilirsiniz

12 Temmuz 2012 Perşembe

Php Ders 3 - Basit Form Yapımı

Şimdi ki konumuz basit bir form yapımı,html ile kodları hazırlayıp php'den çağıracaz.Tabi şimdi  biraz uğraş gerektiriyor.Yapmanız gerekenler  öncelikle NetBeans da çalışacağımız Php projesi  açınız > O proje içinden  de bir HTML çalışma dosyası  açınız. Bunları yaptıktan  sonra yapmamız gereken HTML dosyası üzerinden hazırladığımız form'u Php dosyasına göndermek.
Öncelikle size Html dosyasının  içeriğini  sonrada Php  dosyasının içeriğini  göstereceğiz.





 1 - HTML
 
1. <form action="index.php" method="post"> // index.php  php dosyasının adı olmak zorundadır.
2.
3. Adınız:<input name="ad" type="text" /><br />
4. Soyadınız:<input name="soyad" type="text" /><br />
5. E_posta:<input name="email" type="text" /><br />
6. <input type="submit" value="gönder" />
7. <input type="reset" value="sil" />
8.                
9. </form>

2 - Php (index.php)

1.
2. <p>Adınız<?php echo ($_POST['ad']);?>
3. <p>Soyadınınz <?php echo ($_POST['soyad']); ?>
4. <p>E-posta adresiniz <?php echo ($_POST['email']); ?>
5.


Not : HTML dosyasında ki "form action" ismin php dosyası  ile aynı  tutunuz.





Twitter Delicious Facebook Digg Favorites More

 
back to top