MySQL, altı milyondan fazla sistemde yüklü bulunan çoklu iş parçacıklı (multi-threaded), çok kullanıcılı (multi-user), hızlı ve sağlam (robust) bir veritabanı yönetim sistemidir.
UNIX, OS/2 ve Windows platformları için ücretsiz dağıtılmakla birlikte ticari lisans kullanmak isteyenler için de ücretli bir lisans seçeneği de mevcuttur. Linux altında daha hızlı bir performans sergilemektedir. Kaynak kodu açık olan MySQL'in pek çok platform için çalıştırılabilir ikilik kod halindeki indirilebilir sürümleri de mevcuttur. Ayrıca ODBC sürücüleri de bulunduğu için birçok geliştirme platformunda rahatlıkla kullanılabilir.
Geliştiricileri, 500'den fazlası 7 milyon kayıt içeren 10.000 tablodan oluşan kendi veritabanlarını (100 gigabyte civarında veri) MySQL'de tuttuklarını söylüyorlar.
Websunucularında en çok kullanılan veritabanıdır, .asp , .php v.s v.s birçok web programlama dili ile kullanılabilir
MySQL, tuttuğu tablolarla çok kullanıcılı sistemlerde söz konusu olan erişim hakları sorununu başarılı bir şekilde çözmektedir. MySQL'in 4.0 sürümü ile birlikte "transaction" desteği, 4.1 sürümüyle birlikte de alt sorgu desteği eklenmiştir.
Ayrıca "veri tutarlılığını (referential integrity)" sağlama işinin programcıya bırakılması tercih edilmiştir, ancak bu bir dezavantaj olarak görülmeyebilir. Çünkü pek çok veritabanı programcısı VTYS'lerdeki veri tutarlılığı'nın esnek olmayan, zorlayıcı bir özellik olduğunu düşünmektedir.
Bu Wikipedia'dan alınan kısmımız, şimdi ise sizlere daha kısa ve bir o kadar da net bizim anlıyacağımız türden bilgiler vermek istiyoruz.
MySQL 'i biz niçin kullanırız ; Biz MySQL 'i veritabanı kaydı yapmak için kullanırız.Örneğin bir web tabanlı kütüphane otomasyon sisteminin kullanıcılarını,kitaplarını vb. ögeleri kaydetmek için ve bunları kolayca kullanabilmemiz için MySQL 'i kullanırız.
Bir başka bir değişle en temel'e indirgemiş olursak bir excel çalışma dosyasını düşünün burada bir apartmanın konut sahiplerinin isimleri bulunan bir tablo oluşturuyorsunuz bu tabloyu MySQL ile çok kolay bir şekilde kullanabiliryorsunuz.
İlk kez okuyanlar için epey bi karışık olabilir ama dikkatlice okuyup uygulamalar yaparak (düşe-kalka) öğreneceğiz.
MySQL ile ilgili önemli bilgiler için MySQL Öğren Burada Yazı Dizisini takip ediniz.
0 yorum:
Yorum Gönder